Rendezvények

A CSAKIT IV. éves konferenciája

Budapest, 2024.10.25-26.

A HÁLÓ – Hová Tart(oz)unk?

„Az igazi felfedezés nem új földterületek megtalálásában rejlik, hanem abban, hogy új szemmel nézzük a világot.” Honoré de Balzac

A háló legegyszerűbb definíciója szerint: kiterjedt szövedék, amely fonalból, zsinegből font csomópontokból áll, illetve ilyen alakú vagy ehhez hasonló felépítésű rendszer. Kisiskolás korunk óta tanulunk testünket felépítő sejtek hálózatáról; próbálunk eligazodni gondolataink, érzéseink kusza hálójában; vagy közlekedünk a városokat behálózó tömegközlekedési eszközökkel, vizsgáljuk az éjjeli égboltot különböző csillagképeket alkotva. Külső és belső környezetünk, szinte minden, ami csak körülvesz minket összetett. Komplexitása az önmagukat szabályozó rendszerek elemei közötti dinamikus kölcsönhatásból fakad, ami teljesen új minőséget hoz létre. Az élettelen anyagok rendszeréből kialakul az élet, a neuronok komplex hálózatában megjelenik új minőségként az intelligencia, emberek sokaságából a csoportok. Egyes szerzők szerint már szinte „hálózatkultuszról” beszélhetünk, ugyanis robbanásszerűen megugrott az érdeklődés több tudományterületen a hálózatok iránt. Gondolhatunk akár biológiai, ökológiai, társadalmi, informatikai, pszichológiai értelemben vett hálózatokra, úgy tűnik, a komplexitás a különféle területeken általános elvek szerint működik. Az összetett rendszerek esetében is izgalmas kérdés, mennyire tudnak alkalmazkodni a változó környezet kihívásaihoz, mennyire tudják megőrizni alapvető funkciójukat, önazonosságukat, vagyis mennyire reziliensek. A vizsgálódások eredményeinek felhasználása széleskörű, átszövi életünket: gazdasági folyamatok, időjárás előrejelzés, szociológiai kutatások, közlekedéstervezés, robotika, gyógyászat stb. Vajon ezen tudományok kutatási eredményei hogyan értelmezhetőek ránk vagy csoportjainkra nézve? Hogyan integrálódnak a csoportanalitikus gondolkodásba? Mit jelent a világháló, mesterséges intelligencia térnyerése a csoportozás jövőjére nézve?

Hogyan tekinthetünk magunkra a szakma szövevényes hálózatában? Miként integrálódik többféle módszer, szemlélet az egyénben? Vajon milyen ezek viszonya egymással? Vannak-e összeférhetetlen módszerek, szemléletek? Hogyan integrálhatjuk egyedi módon saját módszereinket? 
Mit tud kezdeni a csoportanalízis a testi szinttel, hiszen a csoport szövedékét körben ülő testek alkotják a fizikai térben? 
Akár kitágítva a nagyobb hálózati struktúrák, összetett rendszerek felé vizsgálódva: mit jelent a szervezeti, intézményi struktúrába ágyazottság? A csoporttagok, csoport változása milyen kölcsönhatásokkal járhat az intézménnyel, szervezeti háttérrel? Mennyire szervezett a szervezet: akár a CSAKIT, akár más rendszer, melyben csoportjaink működnek? Mit jelent „csakitos”-nak lenni? Mit kezd a csoportvezető vagy a csoport a szervezeti szinttel?
Hogyan jelenik meg a társadalmi hálózati szint a csoportjainkban? Igaz lenne, hogy nem politizálunk, mert szétfeszíti a csoportot? Egyáltalán mit jelent ez, és mit kezdünk vele, ha mégis megjelenik? Hogyan befolyásolja a társadalmi pozíciónk a csoportfolyamatot? Mit jelent a csoportanalitikus interszekcionalitás?

Az idei konferencián arra invitáljuk a résztvevőket, hogy közösen induljunk „egy igazi felfedezésre”, és tekintsünk rá új szemmel a lehető legtágabb értelemben erre az ismerős fogalomra: a hálózatra. 

Biztatva mindenkit, idén is szívesen vesszük az előadói jelentkezéseket is a konferenciára. Május 15-ig várjuk az absztraktokat a csakitkonferencia@gmail.com email-címre.

Témafelvetések, ötletek:

# Helyem a rendszerekben?
# Szervezetem- belső világom szervezettsége
# Mátrix dimenziói – idői, térbeli, kapcsolódás szintjei-tudatos, nem tudatos 
# Transzgenerációs hatások egyéni és szervezeti szinten
# Megosztott identitások: Csakitos vagyok és még mi?
# Szerepeink a CSAKIT-on belül?
# Társadalmi pozícióink
# Milyen lehetőségeket, kérdéseket vet fel a virtuális hálózat?
# A szervezet differenciálódásának, komplexebbé válásának kihívásai
# Hova tartunk: fejlődik-e a csoportanalízis? Hogyan tud megújulni? Születnek-e új elméletek?
# Hova tartozunk: Hovatartozás, identitás. Kit reprezentálok a jelenlétemmel?
# A csoportokkal dolgozó különféle megközelítések viszonya a csoportanalízishez

Jelentkezés a konferenciára

Helyszín: Kesztyűgyár Közösségi Ház, 1084, Bp. Mátyás tér 15.

Részvételi díj 2024.10.01-ig jelentkezőknek, illetve CSAKIT tagoknak/társult tagoknak 15000 Ft. A jelentkezés a konferencia díjának átutalásával válik véglegessé.
A konferencia részvétele 32 CME pontot ér.

Szakképesítések, amelyekhez szakma szerinti pontszámként elszámolható:

1. addiktológia | 2. alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológia | 3. gyermek- és ifjúságpszichiátria | 4. igazságügyi pszichiátria | 5. klinikai szakpszichológus | 6. orvosi rehabilitáció a pszichiátria területén | 7. pszichiátria | 8. pszichotherápia

További információ: csakitkonferencia@gmail.com

Mindenkit szeretettel várunk!

A konferencia szervezői:

Árvai Dorottya, Brieger Katalin, Markó Dávid, Nagy Petronella, Orbán Szilvia, Pálfy Réka,
Soós István


A CSAKIT III. éves konferenciája

Budapest, 2023.10.27-28.

“Mi csillog, az csupán a percnek érték, A nagy mű szebb utókort is megér még.”
Goethe

Részletek

Már-már közhely, de a közelmúltban egymást követő válságok sorozatát éljük át. A járvány, a háború sokkja után, az elmúlt év második felében a gazdasági- és energiaválságra, az egyre nagyobb mértékű inflációra került a fókusz. Az emelkedő árak úgy a mindennapokban, mint a szakmai közegekben (terápiás óradíjak, képzési díjak emelkedése) arra késztethetnek, hogy átgondoljuk, mi mennyit ér. Az érték, értékesség (pl. mennyit ér a csoport, mennyire vagyok értékes tagja a csoportnak) szinte állandó, kardinális, vissza-visszatérő kérdésfelvetése csoportjainknak. Ugyanakkor az anyagiakról, pénzügyekről folytatott nyílt diszkusszió, adott
esetben vita a társadalomban, illetve talán a szakmán belül is gyakran tabunak számít.

A társadalmi mátrixban jelenlévő egzisztenciális szorongások különböző módokon
gyűrűzhetnek be csoportjainkba, hathatnak a csoportvezetőre. Vajon a csoporthoz tartozás, az értékekhez való visszatérés segíthet ezek átdolgozásában? Mitől lesz gazdag egy csoport, s vajon hogyan értelmezhető mindez a CSAKIT mint szervezet szempontjából, mely az elmúlt években folyamatosan fejlődik, gyarapodik, és egyre inkább részévé válik a nemzetközi csoportanalitikus közösségnek. Vajon ez a fejlődés, aminek részben célja lehet saját csoportunk kohéziójának növelése is, csupán a jelenben átélt és a jövővel kapcsolatos bizonytalanságra adott reakciónk része, vagy elsődleges indíttatása az érték- és örökségteremtés?

Az idei konferencián arra invitáljuk a résztvevőket, hogy közösen vizsgáljuk a gazdagság, érték különféle rétegeit akár konkrét anyagi, akár átvitt értelemben – kitágítva ezzel a témát az értékteremtés, hagyományok, kultúra és örökség felé.

A konferencia szervezői:
Árvai Dorottya, Brieger Katalin, Kavetzky Péter, Orbán Szilvia, Soós István, Pálfy Réka
Mindenkit szeretettel várunk!

A Csoport gazdagsága Érték és infláció csoportanalitikus szemmel
Péntek
9:00-9:05Megnyitó
Pálfy Réka, a szervező stáb vezetője
9:05-10:35Social dreaming matrix
tartja: Kavetzky Péter, Jáger Tibor
10:35-10:55Szünet
10:55-12:25Nyitó előadások
Pogátsa Zoltán- közgazdász, szociológus
Terenyi Zoltán:
Kitekinteni a verem mélyéről: a csoport helyi értéke
12:25-13:25Ebédszünet
13:25-14:40Ardai-Punczman Marita, Cseterki Tamás, Csurgai Dorottya, Markó Dávid, Polonyi Tünde, S. Nagy Zita, Szentiványi Anna:
Az én csoportanalitikus elméletem
14:40-14:50Szünet
14:50-15:35Szőnyi Gábor:
A nemrészvétel, a nemjelenlét mint folyamatalakító a csoportokban és szervezetekben – A „nonperson”-tól a bámészkodón át a bűnbakképzésig
15:35-15:45Szünet
15:45-16:45Palkovits Nóra, Pálfy Réka:
A váltófutók várakozása- Generációk útja a CSAKIT-ban
Szombat
9:00-10:30Social dreaming matrix
tartja: Kavetzky Péter, Jáger Tibor
10:30-10:45Szünet
10:45-12:15Bokor László:
A csoport, mint közjószág- Fenntarthatóság és altruizmus a reflektáló mátrix tükrében
Nagy Petronella:
Ütköző értékrendszerek? – A CSAKIT és a hazai pszichiátriai ellátórendszer viszonya
  
12:15-13:15Ebédszünet
13:15-15:10NEMZETKÖZI-blokk
Weiß Adrienn:
A csoportanalízis beágyazódása a német egészségügyi ellátásba, betekintés egy ambuláns praxis hétköznapjaiba
GASi Symposium- beszámoló
15:10-15:30Szünet
15:30-16:30Konferencia záró csoport

Philip Stokoe és Mary Morgan:
Szervezet és család – a kíváncsiság, az érdeklődés és a kreativitás szerepe

Részletek

Kedves Kollégák, Érdeklődők! 

A 2023. február 18-ra meghirdetett Mary Morgan és Philip Stokoe által vezetett Szervezet és család című workshop  előre nem látott okból más időpontban kerül megrendezésre. 
Az új időpontról értesítést küldünk.
A bérlet igénylés és lemondás feltételeit a helyzethez igazítjuk.
Részletek az alábbi linkeken olvashatók: 
https://forms.gle/6WtekEUBhHL5bWJx7
https://forms.gle/w5WhyaryrPahXTnL6

Szeretettel várunk a Csoportanalitikus Kiképző Társaság (CSAKIT) és a Magyar Családterápiás Egyesület (MCSE) közös workshopjára:

Helyszín: Párbeszéd Háza, 1085 Budapest, Horánszky utca 20.
A program nyelve angol, szinkrontolmácsolás biztosított.
Részvételi díj:
Kedcezményes:15.000 Ft / Teljes árú: 20.000 Ft
CSAKIT tagoknak CSAKIT bérlet igénylése
Részvételi díjat a CSAKIT számlájára kérjük utalni: Csoportanalitikus és Kiképző Társaság
Bankszámlaszám : Erste Bank 11991102-02105785-00000000
IBAN: HU72 1199 1102 0210 5785 0000 0000
SWIFT: GIBAHUHB

MCSE aktivitás: 8 pont
CME pont: 16 – (OFTEX által kirótt adminisztrációs díj +500Ft)

Jelentkezni elektronikus űrlapon IDE KATTINTVA.

Szervezet és család – a kíváncsiság, az érdeklődés és a kreativitás szerepe

9:00 – 9:15      Megnyitó – MCSE, CSAKIT
9:15 -10:15     Philip Stokoe: A kíváncsiság, érdeklődés és kreativitás szerepe – szervezeti nézőpont – absztrakt HU / abstract ENG
10:15 -10:30    Szünet
10:30 -11:30   Mary Morgan: A kíváncsiság, érdeklődés és kreativitás szerepe – párkapcsolati nézőpont absztrakt HU / abstract ENG
11:30 -12:00   Reflexiók a két előadásra
12:00 -13:00   Ebédszünet
13:00 -14:30   Philip Stokoe: A kíváncsiság, érdeklődés és kreativitás a szervezetekkel és a szervezetekben való munkában. A „Healthy Organisation Model” – (workshop) – absztrakt HU / abstract ENG
13.00-14:30    Mary Morgan: A kreativitás szerepe párokkal való terápiás munkában. – A „The Creative Couple” mentális állapot. (workshop) absztrakt HU / abstract ENG
14.30-14:45    Szünet
15:45-16:00    Záró beszélgetés – CSAKIT, MCSE vezetésében

Philip Stokoe pszichoanalitikus, (a brit Pszichoanalitikus Intézet tagja) praxisában felnőttekkel és párokkal dolgozik. Szervezeti tanácsadó képesítését 1983-ban szerezte a Tavistock Központban, azóta szervezetek széles körében végzett tanácsadói tevékenységet a pszichoanalitikus szemléletet képviselve. Nevéhez kötődik a szervezeti dinamika megértését célzó „Healthy Organisation Model” kidolgozása. Érdeklődése középpontjában az emberi kreativitás, a kíváncsiság és érdeklődés állnak. Színészként szerzett tapasztalatai nyomán máig szoros érdeklődés köti a színházhoz, művészetekhez, filmekhez.

Tevékenységéről, publikációiról a „Healthy Organisation Model”-ről részletes információk: http://philipstokoeassociates.com/

Mary Morgan pszichoanalitikus (a Brit Pszichoanalitikus Társaság tagja), pszichoanalitikus párterapeuta. Számos publikációja jelent meg a pszichoanalitikus párterápia témakörében. Egyéni és párterápiás magánrendelést vezet, számos országban tartott párterápiás képzéseket és előadásokat. 2018-ban megjelent könyve „A Couple State of Mind: The Tavistock Relationships Model for the Psychoanalysis of Couples”. Szerkesztőként működött közre a „How Couple Relationships Shape our World: Clinical Practice, Research, and Policy Perspectives” című 2012-ben megjelent kötetben.

További információ:
MCSE: https://csaladterapia.hu/

Régebbi programok

Társas tudattalan, társas álom, tudás átadás CSAKIT Téli workshop 2020.02.08. A társas álom az egyén által nem tudott társas tudást álmodja éberre. Elméleti kérdés, hogy az egyénben van szociális tudattalan vagy az körül öleli az egyént. Gyakorlati dilemma, hogy csoportanalitikus jártasságunk kiterjed-e a csoport történéseknek a szociális tudattalan felől való szemlélésére. Egyáltalán, elmozdulunk-e az egyéni… Régebbi programok olvasásának folytatása